Logotip Museu

Notícies

Separador
Visites gratuïtes a l´Albufera fins a novembre
07 de septiembre de 2020

El Museu de l'Arròs de València prolongarà les seues rutes guiades gratuïtes per l'Albufera durant els diumenges dels mesos de setembre, octubre i novembre. La iniciativa, posada en marxa al mes de maig davant les dificultats per a desenvolupar activitats didàctiques dins de les instal·lacions per la crisi sanitària de la Covid-19, s'amplia així fins a final d'any.

L'objectiu és donar a conéixer el cultiu de l'arròs al Parc Natural de l'Albufera, un ecosistema íntimament lligat a aquest cereal, prenent com a fil conductor la flora, la fauna i el patrimoni arquitectònic de la marjal.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, va destacar que la COVID-19 va obligar els museus a reinventar-se i a traspassar les parets dels seus edificis, amb propostes com la del Museu de l'Arròs de València, que ha demostrat un enorme acolliment.

Enfront de la complicació per a dur a terme activitats didàctiques a l'interior del centre a causa de la pandèmia, el Museu de l'Arròs va decidir traslladar-les el passat mes de maig, una vegada finalitzat el confinament decretat per l'estat d'alarma, a l'entorn del Parc Natural de l'Albufera, un ecosistema íntimament lligat al cultiu de l'arròs.

Ara, l'espai museístic, situat al carrer Rosari, organitza rutes guiades gratuïtes tots els diumenges, amb l'objectiu de difondre la cultura associada a aquest producte típic de la cultura valenciana, sempre respectant les mesures sanitàries vigents.

"A l'inici de la desescalada, l'afluència de públic en els museus va descendir, la qual cosa va fer que calguera replantejar-se els canals a través dels quals acostar a la ciutadania la cultura i la riquesa d'aquests espais", ha recordat la regidora Tello.

"Les rutes per l'Albufera s'emmarquen en aquest context i estan tenint gran èxit, com demostren el fet que els grups de visitants es completen ràpidament", ha assegurat.

 

TRES MODALITATS DE RECORREGUT

El Museu de l'Arròs de València ha donat continuïtat a aquesta iniciativa desenvolupada després del confinament i ha ampliat els recorreguts per la marjal als mesos de setembre, octubre i novembre.

Hi ha tres modalitats: itineraris a peu per a conéixer la flora (els dies 20 de setembre, 18 d'octubre i 22 de novembre); passejos amb barca des d'on observar els ocells del parc (els dies 27 de setembre, 25 d'octubre i 29 de novembre), i rutes amb bicicleta pel patrimoni arquitectònic que envolta el llac (els dies 6 de setembre, 4 d'octubre i 8 de novembre).

Les persones interessades han d'inscriure's prèviament en els grups, limitats a vint persones i, en el cas de les eixides ciclistes, portar la seua pròpia bicicleta.

En les excursions de temàtica botànica, una persona especialista va mostrant als visitants les plantes que normalment es troben a l'entorn de l'Albufera, ensenya a diferenciar-les i comenta els seus possibles usos com a aliment o remei per a malalties, al llarg d'un passeig d'uns tres quilòmetres.

La barca és el mitjà de desplaçament triat per a les jornades d'iniciació al reconeixement d'ocells que habitualment poblen la zona, guiades per un ornitòleg.

Respecte a les eixides amb bici, d'uns 25 quilòmetres i una duració d'unes quatre hores, un expert va detallant les diverses construccions que han acompanyat al cultiu de l'arròs en els últims temps, la seua tipologia i usos.

La flora, la fauna i el paisatge arquitectònic serveixen així de fil vertebrador per a presentar el sistema de reg de l'Albufera, el cicle del cultiu de l'arròs, les diferents varietats d'aquest cereal o les zones dels tancats.

El Museu de l'Arròs de València es troba en el barri del Cabanyal, en un antic molí d'arròs construït a principis del segle XX. Després de la rehabilitació de l'edifici promoguda per l'Ajuntament i la restauració de l'antiga maquinària per part de la Universitat Politècnica, es pot observar el procés de tractament de l'arròs tal com s'abordava a principis de segle.

Les activitats a l'aire lliure programades a causa de la Covid-19 permeten al visitant "gaudir del Parc Natural de l'Albufera, el seu paisatge i les tradicions que l'envolten, arrelades a la nostra cultura pels més de mil anys de cultiu de l'arròs a València", ha indicat Tello.

No obstant això, el museu continua programant accions didàctiques al carrer Rosari, i els pròxims 11 d'octubre i 15 de novembre tindran lloc visites teatralitzades per a tots els públics.

Visites gratuïtes a l´Albufera fins a novembre