Logotip Museu

Notícies

Separador
Aurora Torres és Arrossera Sense Límits
03 de marzo de 2021

Aurora Torres forma part d´Arrosseres Sense Límits, una sèrie de reconeixements cap a totes aquestes dones que s´han obert pas en el difícil món de la cuina. L´arròs també té nom de dona i aquesta setmana tan especial volem visibilitzar-ho.

Aurora es va criar al restaurant que sa mare va inaugurar l'any 78. Aquella dona treballadora fou la primera autònoma d’un poble en el qual les dones assumien, inevitablement, el rol de mestressa de casa. Aurora va estudiar i es va dedicar a les finances.

Treballava en un restaurant com a comptable, però sentia que les olles i paelles li cridaven. A poc a poc, anava entrant a la cuina i es fixava en com funcionava una cuina professional, com es dirigia… i anà endinsant-se de nou als fogons fins al dia de hui.

Al prendre la decisió de canviar de professió, es formà amb grans cuiners: Pedro Subijana, Quique Dacosta, Elena Arzak, José Abilles … i hui regenta el restaurant al qual va començar: La Herradura, amb una cuina tradicional d'alt nivell. A més, ha emprés molts altres projectes: una sala dedicada a la cuina d’avantguarda (Lula), i pròximament obrirà un take away, per al que li desitgem molta sort!

La història de sa mare la va marcar: una dona sola amb dos fills va haver de treballar de valent per tirar la família endavant. Aquest record s’ha convertit en una font de motivació per Aurora. “Si ma mare, sense recursos va poder tirar endavant, nosaltres també podem. Ara hi ha més consciència social, la dona té visibilitat i unes ajudes que abans ni existien”.

Aurora també és mare, i el seu major repte va ser la conciliació de la vida familiar amb el treball de xef. “Ser mare és un treball a temps complet i durant tota la vida, el de pare també”. Ella ha aconseguit l’equilibri gràcies a la seua parella, que sol treballar des de casa, però reconeix que de vegades segueix sentint-se culpable.

Per sort, també se sent molt recolzada pels seus companys de professió. Creu que ha d’haver-hi homes i dones per igual en les cuines en complet respecte i igualtat, sense cotes de màxims o mínims i que tots guanyaren per mèrits. Però apunta que, “per aconseguir aquest mèrit, les dones tenim més dificultats per alçar un restaurant i dedicar-se plenament”.

El seu missatge per a les futures generacions: “Les primeres dames van haver de llavar les pedres, ara nosaltres hem de llaurar l’hort perquè les pròximes dones el puguen plantar”.

Aurora Torres és Arrossera Sense Límits